Dolda fallet

Åaskärvet (Dolda fallet)

När det nu kan vara svårt att träffa andra i Socknen och många semestrar hemma vill vi slå ett slag för våra lokala utflyktsmål. Här är det första förslaget. Fler förslag finns på https://www.vastratorsas.se/besoksmal/

I västra Torsås Socken, mitt ute i den djupaste och stenigaste av småländska skogar  hittar du Horjeåns vatten. Det är inte lätt för endast det porlande ljudet avslöjar att det  finns. I ett väldigt stenmoras från inlandsisens härjningar väster om Horgeboda Kvarn porlar vattnet från sjön Horgens genom detta område av stenblock. Runt blommorna i raset flockas citronfjärliar om somrarna och naturen visar på alla sätt sin fantasi och kraft för överlevnad. Inte minst genom den tall vars rötter hårt klamrar sig fast på och mellan dessa stenblock. Tittar du riktigt djupt i vattnet kan det hända att du ser en kräfta. Njut av naturens storslagenhet och känn hur lugnet sprider sig.

Vägbeskrivning: Från Alvesta kör väg 126 söderut till Gottåsa-krysset. Fortsätt söderut på väg 126 cirka 15-20 km och sväng vänster vid skylt ”Horgeboda”. Kör denna krokiga och backiga väg (”Holländarevägen” mellan Karlshamn och Huseby) till Horgeboda kvarn (vacker kulturmiljö). Sväng vänster in på grusväg efter kvarnhusen. Kör någon km, och parkera vid det lilla stället ”Bokedalen”. Vid ladugårdsknuten går en skogsväg ner till vänster. Efter 500 meter är man framme vid fallet.